Meppel viert Regenboogweek met dichtwedstrijd: 'Je mag zelf kiezen'

Gepubliceerd op 13 oktober 2022 om 10:00

Meppel viert de Regenboogweek. Een week met speciale aandacht voor onder meer lesbische, homoseksuele, biseksuele mensen. Er zijn verschillende activiteiten, waaronder een gedichtenwedstrijd. Het winnende gedicht zal uiteindelijk te zien zijn op grote borden verspreid door de hele stad en daarom doen een paar basisschoolklassen ijverig mee.

"Je hebt veel mensen die jongen op jongen zijn", legt Matthijs Wind van groep 8 op OBS Sprinkels uit over de regenbooggemeenschap. "Sommige mensen vinden dat raar, maar ik vind het prima. Je mag zelf kiezen, niemand hoeft dat voor je te bepalen. Je doet het gewoon zelf." 

Matthijs snapt dus heel goed dat mensen van hetzelfde geslacht verliefd op elkaar kunnen worden. Dat op papier vastleggen in een gedicht blijkt echter minder eenvoudig. Meermaals wordt er papier verscheurd, onder gemor weggelegd en opnieuw begonnen. "Je moet wel goed nadenken, je kunt niet één-twee-drie klaar zijn. Je moet goed nadenken, want het moet mooi zijn", aldus de leerling.

Na nog een paar pogingen komt het resultaat steeds dichterbij. "Je moet gewoon aan één woord denken", vervolgt Matthijs. "Ik heb 'respect' gedaan. Dan denk je aan woorden die erbij horen. Eigen gevoelens, dat hoort er ook bij. Dan doe ik het daarover. Als je goed nadenkt, lukt het wel." 

Patricia Bezemer, de leerkracht van groep 8, is blij dat haar leerlingen zo hun best doen. "Meppel is al jaren een regenbooggemeente. Ik vind het belangrijk dat we daar als basisschool ook bij stilstaan, en dat we de kinderen leren dat iedereen gelijk is aan elkaar, en dat iedereen welkom is. We zijn deze week begonnen met het het hijsen van de regenboogvlag op onze school en hebben nog meer activiteiten, zoals deze gedichtenwedstrijd."

Matthijs is het met zijn juf eens. "Je moet er eigenlijk altijd aandacht aan geven, het is belangrijk. Dan voelen de mensen die mannetje-mannetje zijn zich ook beter." En het gedicht van Matthijs, dat mocht er zijn. Hij koos voor een elfje. Dat is een compacte dichtvorm van elf woorden. "Respect, eigen gevoelens. Be yourself. Iedereen mag er zijn. Liefde."

Matthijs Wind doet zijn best op mooie tekeningen en gedichten Video