Regenboogweek Meppel van start

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 10:00

Maandag werden de regenboogvlaggen in Meppel gehesen op de Meppeler Toren, bij het stadhuis, scholen en bij diverse sportverenigingen. Bij het stadhuis gebeurde dat in bijzijn van leden van de Regenboogwerkgroep, een aantal raadsleden, wethouder Bos en Mark Strolenberg, kamerlid voor de VVD. Hiermee was de Regenboogweek in Meppel officieel van start. ‘s Avonds was er gelegenheid gratis de film El Houb te bezoeken. Na afloop kon men elkaar ontmoeten en napraten. De film was mogelijk gemaakt door het Waarborgfonds.

Meppel is Regenbooggemeente en doet mee aan de Regenboogweek. programma de hele week: Regenbooghitjes in de Meppeler Toren door beiaardier Mannes Hofsink. Emmabrug en de Meppeler Toren zijn roze verlicht. Regenboogpaden en andere uitingen bij diverse (sport)verenigingen. Een gedichtenwedstrijd waarvan het winnende gedicht op de eventzuilen van de gemeente Meppel wordt gepubliceerd.

Het programma gaat dinsdag verder met voorlezen op basisscholen door raadsleden van de gemeenteraad van Meppel en de schrijver van het boek: Pim Lammers. Vrijdag 14 oktober vanaf 19:00 uur: een regenboogborrel bij café de Casteleyn, waar een ieder welkom is! Zaterdag 15 oktober (11:00u.- 13:00u): Sprekende verhalen in de bibliotheek; een aantal leden van de regenboogwerkgroep vertelt op een levendige manier hun verhaal.

In 2009 werd in Nederland de eerste Coming-Out dag gehouden. Die al vrij snel in 2010 werd gevolgd door de Regenboogweek. De Coming-Out Day was al bedoeld om aandacht te vragen voor thema’s als roze senioren, antihomogeweld, jezelf zijn op je werk en in de sport, etc. Tegenwoordig draait Coming-Out dag vooral om de gedachte dat iedereen zich altijd en overal geaccepteerd en veilig moet kunnen voelen. De Regenboogweek haakt daar op in met een meerdaags programma en vraagt aandacht voor dezelfde thema’s.

Meppel is vanaf 2017 een van de Regenbooggemeenten die meedoen met een uitgebreid weekprogramma en activiteiten.